България ми даде свободата да сбъдвам мечтите си

Спонсорирано съдържание | 15 дек 2022 14:42, Красимир Ангелов
България ми даде свободата да сбъдвам мечтите си

Заминава за Германия, за да учи за лекар. Мечтата му е да помага и да бъде полезен на хората. Бързо обаче разбира, че Германия няма лесно да му даде картбланш за това. Затова прави завой към търговията – именно тя ще му даде повече свобода и ще го върне обратно в България, за да му покаже, че и тук щастието съществува.

За пътя обратно към родината и смисъла да си у дома – разказва Чавдар Михайлов, директор „Продажби и логистика“ в Lidl, където отговаря за регионалното дружество в Равно поле и 57 магазина в Западна и Централна България.

Заминаваш в Германия, за да учиш медицина, но впоследствие се отказваш – какво те накара да вземеш това решение?

В продължение на 6 месеца учих за лекар. Изключително много ми харесваше и с голям интерес слушах лекциите. Оказа се обаче, че ако искам да имам собствен личен кабинет, трябва да го наследя от лекар, който се отказва, или да си го откупя от него. Това правило към онзи момент ми се струваше много ограничаващо. В допълнение, освен регулярните 13 семестъра в университета имаше и още минимум 4 години задължителна практика. Като сметнах колко време ще се наложи да остана извън България, везните натежаха към това да се насоча към нещо, което ще ми даде повече свобода за развитие в професионален план и няма да ме ограничи в желанието ми по-скоро да се върна в България.

В търговията ли откри тези неща?

С търговията имахме предистория. Първата ми среща с нея беше, когато бях на 9-10 години. Довериха ми се да продавам зеленчуци по време на лятната ваканция, разбира се, с позволение от моите родители. Хареса ми общуването с хората и да виждам как с усмивка, приветливост и любезно отношение успявах да направя достатъчно добър оборот. Затова след като прекъснах медицината, завърших две други специалности – „Финанси, инвестиции и банково дело“ и „Маркетинг“.  Търговията ми даде много повече свобода и разнообразие. Едновременно с това е много динамична и пълна с предизвикателства. За кратко време се сблъскваш с различни казуси, които трябва да разрешиш, и така бързо учиш в професионален и личен план.

Каза, че още в самото начало си имал желание по-скоро да се върнеш в България. Не искаше ли да останеш за постоянно в Германия?

Още в началото, когато пристигнах в Германия, усетих колко много ми липсва всичко в България. Това чувство си остана докрая. Изключително съм благодарен на Германия за добрите условия, които предлагаше на чуждестранните студенти, и за всичко, на което ни научи – да бъдем по-дисциплинарни, по-отговорни и организирани. Никога обаче не съм имал желание да остана да живея и да се развивам там. Приемах го като етап, който има ясен край и след който с нетърпение очаквах следващия етап в България.

Как се случи този следващ етап?

След като завърших, целенасочено започнах да търся немска компания, която да ми даде възможност да се върна в България. Точно в този момент Lidl се подготвяше да стъпи на българския пазар и търсеше хора. Така се случи срещата ми с Lidl. Започнах като регионален мениджър продажби, като се обучавах 2 години в Германия. Бях за половин година и в Швейцария, където помагах за откриването на първите магазини там. И така през септември 2010 г. се завърнах в България, за да подготвим откриването на първите 14 магазина в страната.

В годините, в които беше в чужбина, какво от България най-силно ти липсваше?

Най-вече семейството, приятелите, но и спонтанността, емоционалността, чисто човешките отношения. Не означава, че в Германия ги няма. Има ги, но са с различна интензивност. А аз съм виждал други, които на мен лично ми липсваха.

Това ли беше най-силният ти стимул да се върнеш тук?

Това, но не само. Германия има много добри страни – сигурност, ред, постоянство. Но има и една предефинираност и предопределеност, които до известна степен ограничават мечтите и възможностите на по-свободолюбивите хора. Всеки трябва сам да си прецени какво му е по-важно.

Това, че правиш нещо в България и за България, носи ли повече смисъл?

Несъмнено! Това дава голяма мотивация и ми носи голяма лична удовлетвореност. Усеща се, когато при общуването с колеги или бизнес партньори, постъпиш по начин, който не е характерен за България. Тогава виждаш как и те се замислят за подобен подход, който биха използвали за напред. Така взаимно се обогатяваме и заедно вдигаме нивото.

Ако срещу теб стои млад човек, който успешно е завършил в чужбина, намерил си е среда и започва да гради кариера там, какви причини би му посочил, за да го накараш да се върне?

Бих го попитал първо дали е истински щастлив в момента. Следващият ми въпрос би бил дали ако след 40 години обърне поглед назад, няма да чувства, че е изпуснал нещо. Дали няма да съжалява за изпуснатите моменти с близки и роднини, които поради голямата дистанция вижда само няколко пъти в годината, и то за кратко. Бих го помолил да се огледа и да направи сравнение – колко от неговите приятели, познати и колеги в чужбина са направили добра кариера и на каква възраст и да сравни със същата група хора в България. Истината е, че тук вече има много компании, които дават добър стандарт и много по-добри възможности за развитие, с ценното предимство, че си си у дома, до твоето семейство и близки. Lidl е именно такъв например.

Фактът, че днешният свят е едно „глобално село“, не прави ли максимата „камъкът си тежи на мястото“ вече остаряла?

Напротив. За мен даже го засилва. А и в днешно време двете лесно могат да се съчетават. Човек се чувства най-добре там където е израснал. Фактът, че днешният свят е едно „глобално село“ е допълнителен плюс, защото прави останалия далечен и пъстър свят по-близък и достъпен до теб, без да се налага да се местиш от мястото, където се чувстваш най-добре. На мен, например, в началото ми липсваше любимото ми предаване по едно от немските радиа. Но днес има подкаст и мога да го слушам когато и където поискам. И то тук, където съм си у дома. Вече можеш да бъдеш там, където си тежиш на мястото, но едновременно с това да се чувстваш част от голямото, глобалното.

Още за Чавдар и неговата история може да видиш във видеото по-долу, с което платформата Bulgaria Wants You и Лидл България показват, че страната ни може да бъде място за успешна кариера и бъдеще.